fredag 26 november 2010

Julbord på Kastellet

Nyss hemkomna från julbord ute i Vaxholm - vi har haft det så himla mysigt! Nog det godaste julbord jag ätit i hela mitt liv och då har jag ändå tillbringat iallafall 25 jular i Sverige :) Jag, C och lille L fick vår egna lilla vrå där vi kunde sitta helt ostört, hade ett helt långbord för oss själva och en egen julgran! I andra salen satt ett högljutt företag men det gjorde oss absolut ingenting då vårt bord var så pass avskärmat.

L sov hela lunchen igenom förutom ett kort uppvaknande då han drack en skvätt och tittade lite på dom levande ljusen innan han nöjt somnade igen. Är så glad att jag av en händelse såg annonsen i Metro och ringde och bokade - det blev ett perfekt avslut på vår tid i Sverige!








torsdag 25 november 2010

Xmas Pressies!

Lewis fick denna tuffa outfit i tidig julklapp av pappa och L igår:


Fint eller hur? Vi måste ha en jättebebis, L växer så det knakar och vi använder oftast stl 68 numera. En del grejer funkar fortfarande i 62 men det är nästan på gränsen.. C frågade BVC sist vi var där, om bebisar kan äta FÖR mycket, men vi fick ett lugnande svar att det kunde dom inte. Visst tar amningen tid under dagarna men just nu njuter vi av att kunna sova så gott som hela nätterna igenom, fast jag är så medveten om att det kan (och lär) slå om närsomhelst. Jag är tacksam så länge det varar!

Nu ska jag fortsätta packa här hemma - tänk att jag faktiskt börjat, känns så skönt!

Handlingsförlamad

Åh det är så mycket jag borde ta tag i men jag kommer mej inte för med nånting. Känner mej så trött och vill bara att nån kommer och fixar allt åt mej. Har för mej att jag skrev nåt liknande dagarna innan jag skulle flyga till Sverige. Det är samma vemod varje gång över att packa ihop sitt liv ännu en gång.. Jag undrar just hur många gånger i mitt liv jag flyttat? Räknade just till tio gånger bara i Sverige, innan jag flyttade till Australien.

Sedan dess har det blivit ett oräkenligt antal flyttar till, säkert minst lika många till om inte fler. Inte undra på att jag får mild ångest varje gång jag måste packa en väska! Min dröm är ett hus i varje land så man bara kunde ta en carry on bag med sej och dra. Fast med en liten kommer det ju alltid bli mer än så, i många år till..

Nä om jag skulle ta tjuren vid hornen kanske och öppna min resväska ännu en gång. Det finns ju faktiskt väldigt mycket roligt som väntar på oss på andra sidan klotet, jag ska fokusera på det!


Jag just i denna stund. C:s business channel i bakgrunden..
Obligatorisk (tråk-)tv här hemma varje eftermiddag mellan 15-19

måndag 22 november 2010

Hur ska det gå?

Hemresan närmar sej med stormsteg och jag funderar alltmer på hur det praktiska ska funka, hur mycket ombyte kommer vi behöva, hur många blöjor krävs, var ska L sova under mellanlandningarna, är vi tillåtna att ta med liggdelen till vagnen in på planet, kommer vi kunna checka delar av vårt bagage hela vägen även fast vi stannar i Singapore i 3 dagar, hur gör vi med bilbarnstolen, finns såna hos taxibolagen eller måste man ha sin egen etc. etc. etc. ????? Även grejer som hur L kommer sova (förmodligen inget att oroa sej över, har ju varit en av hans favoritsysslor sen han föddes), vad vi gör om han kaskadkräks på planet eller får jätteont i öronen vid start och landning (amning ska vara bra har jag hört) och hur man byter en megastor bajsblöja inne på en hemskt liten flygplanstoalett samt vem man får brevid sej i flygstolen där man ska hiva fram bröstet stup i kvarten och garanterat måste upp och gå minst lika ofta...

Förhoppningsvis sitter vi närmast gången längst fram där barnfamiljer brukar blir placerade (i mån av plats). Ja herregud, det finns ett gäng grejer att oroa sej för.. Imorse övade jag på att fånga upp en spya i en handduk då stackars L satte i halsen under amningen, det gick väl okej men jag önskar det fanns nån form av vattentät handduk med flanell på ovansidan och plast på under sidan så det inte går igenom. Kanske något att uppfinna! Okej nog om mina bebiskräk och bajsnojor, finns ju roligare saker att läsa om kanske ;)

Nu ska jag ringa och boka julbord för oss tre senare i veckan, måste ju få äta svensk julmat innan vi flyger hem...

Någon som redan ätit årets första julbord?

Min Träning Del 2

Lovade ju en fortsättning så här kommer den! Jag höll alltså igång med träningen hela graviditeten, om än med en (väldigt mycket) lättare intensitet än vanligt. När jag kom till Sverige köpte jag ett hemmagym-kit bestående av en yogamatta, 2 hantlar och en fitnessboll och kompletterade med gummiband som jag hade med mej från NZ. Dessa grejer kommer man långt med och det blir bra mycket billigare i längden än ett sällan använt gymkort! Ens tid blir ju plötsligt väldigt begränsad som mamma och jag tycker att det är både bökigt och oekonomiskt att ta mej iväg till gymmet så här tidigt.

Okej, nu till hur det faktiskt sett ut EFTER Lewis kom till världen. Första veckan var jag så öm och hade ont i snittet bara av från att ta mej upp ur sängen och soffan så några promenader eller annan träning var det inte ens tal om. Först efter två veckor kunde jag ta en längre promenad utan att få ont. Väntade i ytterliggare två veckor med att göra några styrkeövningar, började lite försiktigt med att träna överkroppen med mina hantlar men lät bli både benövningar eller mage som kunde göra medföra obehag där snittet gjorts.

Nån vecka innan min 6 veckorskontroll testade jag att göra "plankan" (statisk träning där man aktiverar sina coremuskler genom att i vågrätt position lyfta sej från golvet upp på tå och armbågar). Det funkade dock inte som jag ville, magmusklerna hade ännu inte dragit ihop sej så magen föll liksom ut eller hur man ska förklara, samma sak med armhävningar. Lät därför bli dessa övningar i ytterligare 2 veckor och hittade istället andra övningar som aktiverade samma muskler men utan samma påfrestning.

Nu kan jag göra det flesta övningar igen men är på långa vägar inte tillbaka till den formen jag var innan, visst mina gravidkilon är borta men jag vill bli starkare och fastare - framförallt på magen men jag tänker inte stressa, det har ju faktiskt bara gått nio veckor sen jag var gravid!

Mitt motto just nu är hellre lite motion än ingen alls, så blir det bara en 20 minuters promenad är det iallafall bättre än ingen promenad. Beroende på tid och ork gör jag en helkroppscirkel här hemma 3-4 gånger i veckan på 20-30 minuter där jag kör igenom axlar, armar, bröst, rygg, mage och ben. Fokuserar lite extra på mage och rygg där jag känner mej som svagast. Fördelen med att träna hemma är ju att man kan göra det när lillen sover och slipper pumpa mjölk för att kunna åka iväg till ett gym. Nackdelen är istället motivationen kan jag tycka, det är SVÅRT att komma i rätt "träningsmood" när det ofta finns 100 andra grejer som behövs göras; tvätt, disk o ja allt det där. Eller så är man bara SÅ trött.

Jag tycker även att den här årstiden är grymt jobbig, vem fasiken vill liksom ut och traska morgonpromenad när det är kallt, blött och beckmörkt?? Inte jag iallafall, försöker därför komma ut lite efter lunch när det iallafall är en gnutta dagsljus. I slutändan är ju ändå belöningen att jag mår så mycket bättre efteråt! Ska faktiskt stoppa ner L i åkpåsen nu och trotsa det gråa söndagsvädret. När jag kommer in väntar två nyinköpa tidningar och en kopp varm te!

Hej så länge

fredag 19 november 2010

Kaffe och Elle


Sitter här i soffan med en kaffekopp (numera urdrucken) och nyaste numret av Elle. Läste precis en välskriven artikel om nutidens sociala medier; bloggar, facebook, twitter och ja ni vet resten... Artikeln tog upp dom psykologiska orsakerna till varför så många idag är beroende av ständig uppkoppling - väldigt intressant och tänkvärt!

Zlatans Helena Seger på omslaget

L ligger i sin babysitter och stirrar med ett halvt öga på en färgglad kanin som jag hängt på soffbordet, det är så häftigt att följa dom i deras resa där dom hela tiden upptäcker nya saker omkring sej!

Någon som har ett bra tips mot torr babyhud förresten? Vet inte om det är kylan som gör det eller den torrare luften inomhus, men L:s hud är torr som fnöske. Några råd förutom att doppa ner honom i ett smörpaket? Där skulle han nämligen aldrig få plats..

torsdag 18 november 2010

Min Träning - Då och Nu

Har gått och funderat på detta inlägg ett bra tag nu men inte riktigt kommit till skott men nu så! Tänkte att jag skulle berätta lite hur min träning sett ut under graviditeten och efter. Jag fick reda på att jag var gravid strax EFTER att jag kraschat på min Downhill cykel under en deltävling i DH Nationals NZ. Bröt handleden och blev gipsad och därmed var det slutcyklat på ett bra tag för mej! När gipset var borta och jag hunnit testa positivt för graviditet blev det såklart väldigt mycket lugnare träning även om jag cyklade några gånger till (men utan att hoppa eller rejsa nerför backar i full speed såklart).

Tränade på gym ett par gånger i veckan fram till 6:e månaden, då jag började känna mej obekväm att lyfta vikter - blev bara röd, varm och ansträngd så bytte gymmet mot lättare träning hemma i vardagsrummet samt att jag fortsatte med (så gott som) dagliga promenader. Gick på gravidyoga en gång i veckan från vecka 21 tror jag det var, fram till vecka 28 då jag flög hem till Sverige (fy helsike för att flyga över atlanten höggravid, det gör jag inte om!) där jag fortsatte med promenader och hemma/utomhus träning som pushups och dips på parkbänk och utfallssteg. Ryggen började dock göra sej påmind vid längre promenader så dom blev allt kortare och långsammare.. Kände mej som en gammal tant!

Under dom varma sommarveckorna gick jag ofta ner och tog en simtur i Brunnsviken - underbart att känna sej viktlös för en stund :) Försökte även få in minst ett gravidanpassat yogapass i veckan, med fokus på andning och avslappning. Något jag inte direkt fick användning för då det blev ett planerat snitt pga L:s huvud som låg uppåt, men visst hade jag nytta av att kunna gå in i mej själv och tänka på att aaandas under vändningsförsöket och även de tre gånger narkosläkaren misslyckades med att sätta epiduralen i ryggen på mej. Så alldeles bortkastat var ju inte alla mina yogatimmar ändå..

Tar del två om träning efter graviditeten i ett senare inlägg - detta blev långt nog!


Dagens Hemma-gym




Upp sen ner

Imorse vaknade jag och kände mej lite låg.. utan att egentligen veta varför, ni känner säkert igen känslan? När man liksom känner sej likgiltig inför allt. Försökte hitta en anledning till mitt dåliga humör men jag hittade ingen så bestämde mej för att rycka upp mej och ta en dusch!

Nu känns allt helt okej igen och vi ska strax samla ihop familjen och dra o luncha i Kista..

Over and Out!

tisdag 16 november 2010

Finns det nåt underbarare...

..än när ens lille vaknar och man möts av världens leende när man plockar upp honom? Nej jag tror faktiskt inte det. Vore väl isåfall att man samtidigt befann sej på en karibisk ö med vit sand mellan tårna.. Skämt åsido, L ger mej så mycket glädje och får mej att känna en kärlek jag innan inte trodde var möjlig! Förlåt om jag blir tjatig men det är verkligen så.

Lycklig!

Idag ska vi på besök hos både farmor och mormor - dagarna går ofantligt snabbt nu så jag försöker hinna träffa släkt och familj så mycket jag bara kan innan vi åker.

Later!

måndag 15 november 2010

Två Månaders Kontroll

...ska vi på idag hos BVC. Man träffar en läkare som väger, mäter och... ja jag vet faktiskt inte exakt men gissar på att han även lyssnar på hjärtat och kanske kollar reflexer och dylikt hos lille L.

Inte långt kvar nu tills vi flyger tillbaka till NZ med vårt lille knyte i släptåg. Kan inte låta bli att fundera och oroa mej lite över hur allt ska bli. Har ju börjat komma in i våra rutiner här hemma nu, framförallt med sovtider och det är ju något som lär vändas totalt upp och ner i och med att dygnsrytmen förändras (+12 timmar). Men förhoppningsvis anpassar sej L snabbt till sitt nya liv och hem. Värre är det nog för hans mamma haha..

Nu ska jag slita mej från soffan och göra några snabba styrkeövningar innan det är dags att hoppa in i duschen!

Söndagsmys

Så här tillbringar vi söndagskvällen här hemma, i soffan med tidningarna och en bit god choklad - mys! Matchande kläder har vi lyckats få på oss också, faktiskt helt oplanerat. L har glidit omkring i sin randiga hela dan medan jag nyss drog på mej min efter duschen :)

I söndagsbilagan står mycket intressant att läsa hälsar L!

söndag 14 november 2010

Fast i garaget

Jäklar vilken pärs en fika i stan blev! Hade stämt träff med M inne på Wayne's vid 12 så jag tänkte att parkeringsgaraget vid Hötorget ju var nära och smidigt. Nära visst, men verkligen inte smidigt - alla hissar var nämligen ur funktion så fick ta hjälp av tjejen i kundtjänst och bära vagn och L upp för dom två trapporna till marknivå. Hon sa att hon ringt servicecentralen så jag tog för givet att hissarna skulle vara igång när jag nästan 2 timmar senare kom tillbaka, men icke!

Inser snabbt att jag måste försöka haffa nån som kunde hjälpa mej att konka ner vagn för alla trapporna, så betalar snabbt som attan i maskinen och skyndar mej sedan att fråga två män som är på väg ner. Dom kunde varken svenska eller särskilt bra engelska men med lite pekande och nickande förstod vi varann och dom hjälpte mej att bära chassit till vagnen medan jag tog liggdelen med L i. Väl nere i bilen upptäcker jag att jag i stressen måste ha slängt biljetten (eller lagt den på nåt väldigt smart ställe jag sedan inte kunde hitta). Svettig, trött och med en bebis som börjar tröttna sprang jag in till kundtjänst och drog min historia och bad tyst för mej själv att jag skulle slippa betala avgiften för borttappad biljett - det slapp jag som tur var men det tog säkert 40 minuter innan jag äntligen kom ut ur det jäkla garaget! Det var "bara att trycka på den röda knappen" sa tjejen i kundtjänst så skulle hon släppa ut mej.. Det testade jag tre ggr innan det äntligen fungerade. Lagom kul när man har en kö bakom sej med bilar och inte kan lämna bilen med bebis vid spärrarna direkt så det blev att backa ur kön och parkera igen, ur med bilbarnstol och in till kundtjänst IGEN. Amma var jag tvungen att göra oxå mitt i kaoset. Var lagom trött när jag äntligen kom hem...

Fast fikan var väldigt mysig och efteråt hann jag och Lewis med att handla en Fars Dag present till världens bästa pappa så måste säga att jag är rätt nöjd med dagen ändå. Men parkerar aldrig mer i samma parkeringsgarage!

lördag 13 november 2010

Stora Killen

Imorgon fyller vår älskling 2 månader! Helt otroligt vad tiden har gått fort.. När jag åker förbi Danderyds Sjukhus känns det nästan som det var igår vi åkte dit spända och nervösa (och med knappt om tid!). När vi äntligen lyckats hitta var man kunde köpa långtidsparkering var klockan fem i åtta och jag hade gråten i halsen och trodde seriöst att jag skulle missa operationstiden och... ja vad trodde jag egentligen? Att jag skulle vara tvungen att gå höggravid i all evighet? ;)

Skämt åsido, allt gick ju riktigt bra tillslut och nu har vi vårt lille mirakel här hemma. Se vad stor han har hunnit bli!

torsdag 11 november 2010

Morgonstund

Blev inte riktigt lika bortskämd i natt med sömn, plutten somnade redan vid sju medan jag och C inte kom i säng förrän elva sen blev det att gå upp vid två. Sen dröjde det visserligen tills halv sex innan det började gnälla från sängen bredvid så jag ska inte klaga. Ammade, bytte blöja och ammade lite igen tills liten satt i halsen och kräktes - så blev till att byta pyjamas och amma en liten skvätt igen. Efter det somnade L men själv hade jag hunnit bli hungrig och såg inte poängen med att lägga mej igen. Så nu sitter jag här med en stor kaffe och funderar över hur jag ska lägga upp min dag..

Vill så gärna åka o träffa M och hennes lille B i Norrtälje men vet inte om jag vågar mej ut på dom isiga vägarna? Kanske tinar det upp framåt eftermiddagen eller så får vi helt enkelt skjuta på det några dagar igen. Inte lätt när man ska ses med två lillpluttar och dessutom bor i olika städer, det är så mycket som ska klaffa jämfört när man bara hade sej själv att tänka på!


Foto från i förrgår då det snöade hejvilt -
ett antal barnvagnar körde fast utanför vårt fönster!

Mamma Tips!

Vet inte hur många mammor i Stockholms området jag har som läsare men tänkte tipsa om några bebisvänliga ställen;

  • Kids Court i Kista Galleria där vi var idag. Fräscht café med enkel café mat och goda bakverk men bäst av allt, ett amningsrum! Att det är omgivet av barnaffärer gör inte saken sämre.
  • Wayne's Coffee inne på Mio Sveavägen. Gott om utrymme för barnvagnar samt stor toalett med skötbord. Kändes dock lite smutsigt sist vi var där men kanske hade vi bara otur?
  • Ikea Barkaby. Även här finns nytt och fräscht amningsrum på nedervåningen samt en amningshörna uppe på restaurangavdelningen. Gott om skötbord inne på toaletterna! Ett plus är att mat och fika för 2 går på under 150 spänn :)
Har ni några tips på andra bra ställen får ni gärna kommentera!

Café Cloud i Kista Galleria:



A Superman Baby

Är vad vi snart har här hemma - inhandlade nämligen 2 nya pyjamasar till L idag. Eller bytte till rätt stl rättare sagt. Kom hem med två styckna i stl 9-12 månader sist haha vet inte vad jag tänkte. Dessa är i stl 62-68, 4-6 månader alltså. Pga L:s skena måste vi köpa extra stora kläder men sen är det ju också rätt mysigt med mjuka pösiga pyjamasar som inte sitter åt nånstans, det skulle iaf jag tycka :)

Har gått omkring och varit sådär löjligt lycklig idag, älskar vår fina bebis så himla mycket - han är verkligen det bästa som hänt mej (oss)! Att jag lyckades samla på mej välbehövliga sömntimmar i natt bidrar säkert lite extra till dagens humör - la mej samtidigt som L slocknade, vid åtta sen sov vi till kvart i fyra i morse!

Today's Shopping:



Till mej själv blev det strumpor och amningsbehåar, inte värt nån bild direkt..


måndag 8 november 2010

En kärleksförklaring...

... skrivet i frost fick jag idag av min älskling när vi var ute på promenad! Har även hunnit med att storhandla och fikat med P, tillräckligt för att jag nu ska vara helt slut. Började storgråta då jag läste en artikel i Vi Föräldrar om en pappa som miste sin sambo och mamma till deras 4 dagar gamla son, så sorgligt att det inte ens finns ord att beskriva.. Livet är verkligen bara till låns och inget man ska ta för givet.





söndag 7 november 2010

Date Day

Idag har jag och C varit iväg på dejt, alldeles själva för första gången sen L föddes! Mamma fick äran att vara barnvakt åt vår lille plutt när vi åkte in till stan i nära 4 timmar :) Vi åt en jättegod brunch på FemtioFyra vid Medborgarplatsen och sen såg vi Due Date på bio! Så himla rolig film, jag skrattade nästan hela filmen igenom och hade seriöst kramp i mungiporna efteråt.

Var verkligen lyxigt att få lite "alone"-time tillsammans igen och lika mysigt är det nu att sitta här i soffan med min nybadade lille älskling som knorrar belåtet. Nu är middagen snart klar så jag rundar av här :)

Ha en skön kväll!



Due Date - sjukt kul film, se den!

fredag 5 november 2010

Too much sleep?

Lille L håller på att slå nåt slags sovrekord tror jag, det började i natt då han sov hela 7(!) timmar i sträck och har sen fortsatt under dagen med undantag för i morse då han var pigg och vaken i cirka 4-5 timmar innan han slocknade igen och sov igenom hela eftermiddagen.

Det är med lite skräckblandad förtjusning jag nu sneglar på honom i babysittern där han ligger och snusar.. Hur kommer egentligen denna natt bli?? Han kan ju knappast behöva ÄNNU mer sömn? Lika bra att förbereda sej på en vaknatt.

Nu har vi förresten bokat hotell i Singapore för hemresan - det blir 3 nätter där innan vi fortsätter till Sydney och slutligen Christchurch NZ. Längtar lite fast ändå inte. Blir härligt med sommar och miljöombyte, samtidigt som det såklart är sorgligt att lämna familjen och vännerna i Sverige. NZ är just nu där vi har ett riktigt "hem", allt här är mer en tillfällig lösning men förhoppningsvis kommer det att vara omvänt om ett par år :)

Good Night!


Måste komma med nåt nytt snart än dom här tråkiga "jag just nu" web-cam bilderna!
Men bättre en bild än ingen, right?

onsdag 3 november 2010

Skakis

Vilken dag, så trött att jag knappt orkar blogga men några rader ska jag väl få till :) Blev en trip till Enköping idag för lite catch up med familjen men även massa praktiskt som behövde fixas inför hemresan. Blev besök på polisstationen för att få vidimerade kopior av våra pass, vidare till biblioteket för utskrift av ännu en bunt visum-formulär och sen slutligen en foto-atélje för att ta passfoton av Lewis för hans NZ citizenship.

Kan ju säga att det är i stort sett OMÖJLIGT att väcka vår sovande bebis (när man vill att han ska vakna that is)... Han slocknade lagom när vi klev in genom dörrarna och jag och mamma provade med allt från sång, till kill under armarna för att få plutten att vakna men inget funkade! Tillslut blev det ändå ett foto där Lewis försiktigt öppnar ögonlocken några millimetrar på grund av den starka fotoblixten, får se om NZ Immigration ens godkänner bilden? När jag drar kortet för att betala dom 200 kronorna det kostade slår han upp sina stora blåa ögon och är klarvaken!

Kunde inte annat än skratta..

PS. Rubriken syftar på dagens fysiska tillstånd - har varit alldeles skakis hela dan fram tills när jag äntligen fick i mej middag, tror att det beror på för lite sömn och en himla massa amning som bokstavligen suger all energi ur mej.. Imorgon blir en lugn dag hemma med ordentligt med mat och vila!

tisdag 2 november 2010

November

Visst är det ovanligt milt för att vara November? Inte mej emot, detta väder med lite solglimtar då och då får gärna hålla i sej ett tag till! Idag har jag varit SJUKT trött och övervägde ett tag att ligga kvar i sängen hela dan och äta choklad. Det gjorde jag inte som tur var, låg kvar i sängen hela dan alltså. Trotsade tröttheten och tog mej ut på en långpromenad runt hagaparken - bra val! Dock har jag ätit choklad mest hela dan känns det som. Alltså detta jäkla sockersug som jag fått sen jag började amma, det har liksom inget stopp och kryddat med sömnbrist blir det ännu värre!

Oh well finns väl värre saker att oroa sej över men lite skärpning måste det allt bli :)


Fina färger eller hur?

måndag 1 november 2010

Släktkalas!

Min bror fyllde år i onsdags så idag var det fullt hus hemma hos mamma då släkten kom på besök, hur mysigt som helst! Även lille L:s födelse firades, han fick presentkort på Åhléns och två jättefina barnböcker med tillhörande cd-skiva med barnvisor! Perfekt ju, nu kanske han slipper mina egenkomponerande truddelutter på kvällarna haha.

Just nu ligger plutten och sussar djupt, märks att det har varit en lång dag med många nya intryck. Även vi föräldrar är trötta så det blir sängen för oss med snart..

Sov Gott!

Ikväll behövdes inga vaggvisor..

Men för andra kvällar har jag nu en hel bunt att välja från!