onsdag 8 februari 2012

2 språkiga barn

Idag var första gången som jag kände att L blev förrvirrad av 2 språk samtidigt . Vi var ju på simskola idag och alla sånger och instruktioner är såklart på engelska, och när min älskade lille plutt satt där på en madrass i vattnet med 8 andra kids och simläraren och alla andra sjöng högt på engelska (medans jag nynnade med i låten), och alla räknade ner "one, two, threeeeeeee - jump in!" i kör (medans jag räknade på svenska) så såg L ut som ett stackars frågetecken. "Vem ska jag lyssna på egentligen mamma" såg det ut som han tänkte.

Stackars liten. Jag tycker rent ut sagt att det är skitsvårt ibland att lära ut ett annat språk än det som alla andra talar och att snabbt hitta bra översättningar innan ögonblicket går förbi.. Och det lär ju bli svårare ju mer hans ordförråd ökas på. Än så länge säger han inga riktiga ord, varken på svenska eller engelska. Men han härmar ljud och har gjort det ett bra tag; han kan säga mjau, voff, mu och vroom. "Mam" är ett annat läte som betyder allt från mamma till bil. När pappa kommer på motorcykeln säger han "da".

Även om han inte pratar än så förstår han väldigt mycket. Han vet var dammsugaren finns och springer direkt till skåpet när jag säger att vi ska dammsuga, ivrig att få hjälpa till (tänk om hans pappa gjorde samma sak!), hämtar sina skor och hatt när vi ska gå ut, ger mej kastrullen när det är middagsdags, älskar att åka hiss och vet exakt vilken dörr och vilken knapp det är som gäller när jag säger att "vi tar hissen", pekar på näsa, öga, mun och huvud när jag frågar var dom sitter. Förmodligen förstår han några fler grejer på svenska än engelska då vi spenderar mestadelen av tiden ihop, men annars tycker jag att det är ganska jämnt om vad han verkat snappa upp från de båda språken som han dagligen matas med.

Ska bli roligt att få lite sällskap i svensktalandet från och med imorgon. Och bra för L med gissar jag, att se att det inte bara är mamma som pratar "annorlunda" än alla andra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar