tisdag 12 juni 2012

En stund för mej själv

Mina killar har åkt iväg till badhuset för att åka hydroslide(!) så jag har huset för mej själv ett par timmar - väldigt skönt! Kan ha vilken kanal jag vill på tvn, fippla med min kamera eller läsa en tidning utan att någon avbryter mej - lyx!

Jag har haft min Canon 450D i snart två år nu men har fortfarande en hel del att lära, idag var det tex första gången jag fick till inställningarna för att kunna ta ett foto med bakgrunden totalt ur fokus. Använde ett 50mm objektiv istället för mitt vanliga 18-55 mm och plötsligt blev det precis som jag velat få det så länge!

Bäst av allt vore ju att slippa byta objektiv, att kunna ta foton både på riktigt nära håll och längre avstånd när man tillexempel fotar naturbilder.

Nåt fotoproffs bland mina läsare som kan tipsa om ett bra allround-objektiv?



Självporträtt med självutlösare och 18-55 mm objektiv



Äntligen! Té framför brasan fotat med 50 mm objektiv



Denna bild tog jag från vår balkong med 50 mms objektiv fast det blev inte så värst skarpt..

3 kommentarer:

  1. Hej!

    Finns lite olika tricks för att få till suddig bakgrund (kort skärpedjup), hur ställer du in kameran? Börja med att testa att ställa in den största bländaren du kan (lågt bländartal) och se till att du har en fokuspunkt inställd (ser ut som om du har flera fokuspunkter på självporträttet). Se om det hjälper.

    Hälsningar Lena

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen Lena! På självporträttet körde jag bara på full Auto och suddade sen lite i kanterna i mitt bildbehandlingsprogram (fusk med andra ord!), men andra bilden var den jag fick till det på riktigt med! På 55mm objektet kan jag ställa in bländartalet på så lågt som f1,8 men med mitt andra objekt så kommer jag oftast bara ner till 4,5-5,6 så förmodligen påverkar det hur suddig bakgrunden blir? Men jag får testa lite till, det där med fokuspunkt har jag precis kommit underfund med - och övning ger färdighet heter det ju!

    SvaraRadera
  3. Ja, det blir skillnad på 1,8 och 4,5, helt klart! Det kan gå att lura kameran genom att ställa den lite längre bort och zooma in max, visst blir bländartalet något högre då (troligen 5,6 i ditt fall) men då avståndet är längre kan man ändå få till den suddiga bakgrunden något så när. Åh, är så sugen på att fota, opererade axeln för tre veckor sedan idag, och det är nio veckor kvar innan jag får ta bort mitellan (annat än de tre gånger om dagen jag kör liggande sjukgymnastik), känns som en hel evighet! :-)

    SvaraRadera